24-m-hoge-flaestoren-officieel-geopend

24 m Hoge Flaestoren officieel geopend

Burgemeester Palmen van Hilvarenbeek en wethouder van de Ven van Reusel-De Mierden hebben vrijdag 11 november de 24 meter hoge uitkijktoren tussen de Flaes en het Goorven officieel geopend. De Flaestoren staat niet ver van herberg In Den Bockenreyder.

Landgoed De Utrecht, Esbeekse bedrijven en de provincie bouwden gezamenlijk aan de Flaestoren. Vanaf dit markante uitkijkpunt heeft u een schitterend uitzicht over Landgoed de Utrecht en in het bijzonder het Flaes en Goorven, belangrijke en kwetsbare natuurgebieden.

Bij de bouw van de toren is 28.000 kg staal gebruikt en 27.000 kg hout. Het overgrote deel van het hout is afkomstig uit Landgoed de Utrecht en is op een natuurlijke manier geconserveerd in een van de vennen waar de toren aan staat. De toren bestaat uit 6.500 unieke onderdelen en er komt dus veel ambachtelijkheid kijken bij de bouw. Ruim 10.000 bouten en moeren houden het geheel bij elkaar.

Kwetsbare natuur ontlasten
De toren is niet alleen gebouwd om het landgoed aantrekkelijker te maken voor bezoekers. De bedoeling is ook om de meest kwetsbare delen van het natuurgebied te ontlasten maar tóch beleefbaar te maken. De toren ligt aan wandel- en fietsroutes en aan het nieuwe rolstoelpad. De toren is gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant in samenwerking met het Streekhuis.


Geplaatst op: 18/12/2011
« Terug naar overzicht